Schoorsteen ‘pakjesboot’ rookt, maar inkomsten drogen op

Al dertig keer voer stoomboot Adelaar, beter bekend als de Beverwijkse pakjesboot van Sinterklaas, de haven van de stad binnen. Maar door het coronavirus blijft het er voor het tweede achtereenvolgende jaar oorverdovend stil. Het zijn daarmee ook uitdagende tijden voor de familie Van Gulik, eigenaar van de stoomboot. “Inkomsten drogen op, en het onderhoud gaat door.”

Aankomst Sinterklaas in Beverwijk op zondag 15 november

Bart van Gulik loopt met een rood oliespuitje door de machinekamer van stoomboot Adelaar. Hij haalt zijn schouders op. “Het is overleven. Er zijn geen inkomsten en ondertussen moeten we wel de machine laten draaien, sleutelen en de boot blijven schilderen. Dat maakt het lastig. Maar belangrijker: we missen ook vooral de lachende gezichten van kinderen op de kade in de haven. Dat is toch waar je uiteindelijk allemaal voor doet.”

Vergroeid met Beverwijkse haven
De Adelaar en Sinterklaas zijn na dertig officiële intochten vergroeid geraakt met de Beverwijkse haven. En dat is de familie Van Gulik met de Adelaar: al sinds 1977 stoppen ze hun liefde in het onderhoud van de markante stoomboot uit 1925. Je kan ze ’s nachts wakker maken voor het zien, ruiken en beluisteren van de ronddraaiende motoronderdelen in warme olie. “Dit is het mooiste wat er is”, lacht Bart. “Maar het zou mooier zijn als we onderweg zijn naar activiteiten in de havens.”

Lees het gehele artikel op de bron: NH Nieuws

Foto: dit jaar geen Spanje voor de Adelaar, foto uit video van NHNieuws