Nieuws

School in Baasrode redt Vlaams maritiem erfgoed met prachtige modellen

FVEN
EOC

Hengsten, hoogaars, heemers, beerotters, Antwerpse garnalenknotsen…. vakjargon uit de historische Vlaamse scheepsbouw. In de ‘School voor Scheepsmodelbouw’ in Baasrode verstaan ze elkaar perfect in dit Bargoens. Elke zaterdag knutselen daar enthousiastelingen aan de bouw van historisch verantwoorde scheepsmaquettes. “Wij zijn wellicht uniek in Europa”, weet voorzitter Koen De Vriese, gewezen scheepskapitein en ex-havenkapitein in Antwerpen.

In de bocht van de Schelde in Baasrode werden eeuwenlang schepen gebouwd. Ooit lagen daar twee scheepswerven. Die gingen uiteindelijk in de jaren tachtig van de voorbije eeuw ter ziele. Op die werf met haar twee nog bestaande droogdokken werd één van de belangrijkste Schelde-types ontwikkeld: de spits, een typisch vrachtschip van 38 meter lang. Na de teloorgang van de werf, besloot de provincie Oost-Vlaanderen hier een binnenvaartmuseum te starten. Sinds twee jaar is de grootste blikvanger de Lauranda, een binnenschip dat lange tijd het pronkstuk was op de Scheldekaaien in Antwerpen. In de marge van het museum stond Antwerpenaar Maurice Kaak er begin deze eeuw mee aan de wieg voor een school voor scheepsmodelbouw.

Intussen is er een wachtlijst van kandidaat-maquetteurs. Merkwaardig: Koen De Vriese is de enige met een maritieme achtergrond. We vinden er dokters, een militair, een cipier, een bakker. Alle mogelijke beroepen behalve… binnenschippers.

Wat de school in Baasrode zo speciaal maakt is dat ze in teamverband wetenschappelijk verantwoorde scheepsmodellen bouwt. Dit dan om met maquettes het “nautisch erfgoed” uit het brede Scheldebekken veilig te stellen én toegankelijk te maken voor het publiek. Dat bouwen is minder evident dan je zou denken.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Gazet van Antwerpen