Schipperszoon Rogier is terug op het water

Sinds mei 2019 is Rogier Fernhout (1974) eigenaar en bewoner van de tjalk Triton. Voor de schipperszoon betekent dit een terugkeer naar het water, sinds hij na het internaat koos voor een leven buiten de binnenvaart.

Na zijn scheiding begon het water weer te trekken. “Je krijgt een kans om je af te vragen wat je nou zelf belangrijk vindt”. Rogier begon rond te kijken naar een schip om op te wonen, bestookte familie en vrienden met foto’s van tjalken en klippers,in de overtuiging dat die hem ging worden. Het duurde zeven jaar voordat hij de Triton tegenkwam, maar toen was het ook meteen raak.

“De vorige eigenaren, Elskarin Klarenbeek en Anne Kooistra, hebben het ingetimmerd zoals ik het zelf wil”. Wat Rogier direct aansprak, was dat van het ruim een doorlopende woonruimte was gemaakt. “Het is een drijvend appartement van maar tachtig vierkante meter. Als je er heel veel schotten en deuren in maakt, wordt het erg klein en donker. Dat wilde ik per se niet”. Niet onbelangrijk was dat hij aan boord van een kant-en-klaar schip stapte.

“Het vergt veel onderhoud, zo’n schip. Daar acht ik me wel toe in staat. Maar om zo’n schip in zo’n staat te brengen, daar heb je wel wat voor nodig qua tijd, geld en kunde. De vorige eigenaren zijn timmervrouw en tuiger van beroep. Ze hebben het schip helemaal afgetimmerd en technisch honderd procent gemaakt en er fanatiek mee gezeild. Je ziet heel veel van dit soort projecten stranden. Er liggen heel veel onaffe projecten op werfjes of in de tuin van mensen met veel enthousiasme maar te weinig budget, te weinig kennis of te weinig tijd. Vaak ontbreekt er een van die drie dingen”.

Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. op de bron: Scheepvaartkrant

Foto’s: Heere Heeresma jr.

EOC
RVEN