Schipper Hans Sol moet met zijn klipper vertrekken van gemeente Doetinchem

Hans Sol, de eigenaar van de klipper Tatanka die in de Oude IJssel ligt vlak bij het centrum van Doetinchem, heeft van de gemeente te horen gekregen dat hij met het schip niet langer aan de kade mag liggen.

‘De heer Sol heeft een maand de tijd om te vertrekken’, volgens een woordvoerder van de gemeente Doetinchem. Doet Sol dat niet dan moet hij 1250 euro per week betalen, een boete die kan oplopen tot maximaal 10.000 euro, volgens de woordvoerder: ‘Hierna kan de gemeente nog bestuursdwang toepassen.’

Sol ligt met het monumentale schip sinds 2011 in de Oude IJssel bij Doetinchem. Volgens de gemeente heeft Sol hiervoor nooit toestemming gehad, ook niet van Waterschap Rijn en IJssel van wie de rivier is. Vorig jaar kreeg Sol, volgens de gemeente, te horen dat hij voor 1 oktober 2019 vertrokken moest zijn

Iseldoks
Het schip ligt aan de kade waar sinds 2018 de nieuwbouwwijk Iseldoks wordt gebouwd. Volgens de gemeente wordt sindsdien druk uitgeoefend op Sol om te vertrekken. Ook zou Sol zijn aangeboden op de wal te gaan wonen en het schip te verplaatsen naar een ligplaats.

Volgens de gemeentewoordvoerder heeft Sol dat afgewezen. Vorig jaar kreeg Sol, volgens de gemeente, te horen dat hij voor 1 oktober 2019 vertrokken moest zijn. Sol zelf zegt in een eerste reactie dat hij nog met de gemeente in gesprek dacht te zijn: ,,Ze liegen en bedriegen.”

Aangifte van bedreiging
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem heeft op 19 juni aangifte gedaan van bedreiging door schipper Hans Sol uit Doetinchem. De twee kwamen woensdag met elkaar in aanvaring. Woensdag kwam hij de burgemeester tegen en wilde verhaal gaan halen. De burgemeester wilde hier niet op ingaan. De schipper raakte naar eigen zeggen geïrriteerd en wierp een doodsverwensing richting de burgemeester.

Mark Boumans deed vervolgens aangifte van bedreiging. De politie heeft de schipper reeds gehoord. Wat er precies tijdens de situatie is voorgevallen, is niet bekend.

Lees het gehele artikel op de bron: Gelderlander