Schip al maanden voor anker in Beulakerwijde

Alleen, maar niet eenzaam ligt Piet van Schendel met zijn schip Disponibel midden in de Beulakerwijde bij Giethoorn. ,,Ik hoop nog steeds op een vaste plek aan de wal in Steenwijkerland”, zegt hij.

De schipper en eigenaar van het historische binnenvaartschip Disponibel lag twee jaar lang met zijn schip in de haven van Steenwijk, maar moest in april onder dwang de haven verlaten. De gemeente Steenwijkerland en hij verschilden van mening over een toezegging dat hij daar een vaste ligplaats had.

‘Tussen de gemeente en de eigenaar bestaat onduidelijkheid over de termijn die onderling is afgesproken en of er op de boot werd gewoond’, liet een gemeentewoordvoerder destijds weten. ‘De eigenaar was van mening dat hij permanent een ligplaats mocht innemen. De gemeente ziet dit anders’.

‘Dit feit, samen met klachten die we hebben ontvangen over de ingenomen ligplaats van de boot, is reden geweest om de eigenaar te wijzen op de regels en afspraken over ligplaatsen voor woonschepen en te verzoeken het schip te verplaatsen’.

Zonsondergang
Dat is inmiddels al weer ettelijke maanden geleden. Nu ligt hij voor anker midden in de Beulakerwijde en vaart regelmatig met een klein bootje én fiets naar de haven in Giethoorn, om dan op de fiets naar een camping in de buurt te rijden waar hij een ‘Pipo de Clown’-woonwagen heeft staan. ,,Die heb ik helemaal zelf gebouwd”, zegt de schipper en timmerman.

Keuring
Binnenkort verdwijnt hij even. ,,Begin oktober moet het schip uit het water voor onderhoud en eind oktober opnieuw voor een keuring. Als ik dan een certificaat krijg mag ik weer zeven jaar varen met dit historische binnenvaartschip.” Daarna gaat hij weer terug naar zijn huidige stek. ,,Maar het mooiste zou zijn als ik ergens een tijdelijke plek aan de wel heb gedurende de winter. Misschien in Giethoorn? Daar ligt de kade helemaal leeg in de winter.”

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor