Schilderijen en scheepjes… mijmeringen aan de kust

Een persoonlijke documentaire in boekvorm van Veronica Frenks over scheepjes wordt donderdag 13 juni gepresenteerd in MuZEEum te Vlissingen. Scheepjes op schilderijen en schepen die haar hielpen de geschiedenis te verstaan.

Schilderijen en Scheepjes is een ontdekkingsreis in de maritieme
wereld van de zeventiende en de achttiende eeuw. De reis begint bij twee schilderijen waarvan aanvankelijk niet bekend is wie de schilder is en wat het exact voorstelt. De onderzoeker verbindt zich met de twee werken en droomt er zelfs over. Ze beleeft een intens avontuur met de schilderijen en de experts die er iets over te zeggen hebben. Het Zeeland van vroeger en met name het maritieme Vlissingen en Middelburg van vroeger spelen een grote rol in het onderzoek. De toon is persoonlijk. De lezer wordt stapje voor stapje meegenomen in het schilderij. Zonder moeite is daarna het besef van de maritieme geschiedenis van Nederland in het algemeen en Zeeland in het bijzonder, groter geworden.

Het onderzoek is verricht in samenwerking met het Scheepvaartmuseum Amsterdam, Rijksmuseum Amsterdam, Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen en het Zeeuws Archief, de Rijksdienst voor Kunsthistorie in Nederland. In Groot Brittannië in samenwerking met National Maritime Museum in Londen.

Daarnaast is Rob Kattenburg, specialist in maritieme schilderijen met name die van vader en zoon Porcellis, betrokken geweest bij het onderzoek.
Uitgeverij: Ma Plume, ISBN 9789082501025,verkoopprijs € 15,- kleurendruk, 23 x 23 cm, 60 pagina’s.

Kijk hier voor meer info

RVEN
EOC