Schepen Turfvaartdagen leggen aan in Gorredijk; “Het is de historie terughalen”

Het konvooi oude schepen dat vanwege de Turfvaartdagen onderweg is van Nij Beets naar Appelscha heeft intussen Gorredijk bereikt. Daar zit ook een 15 meter lang vlot bij waarop een aantal Nij Beetsters bivakkeert.
Een van hen is Tineke Bok. Zij slaapt, met haar hond Hiske, op het vlot. “Het gaat prima. We hebben de sluis gehaald, zelfs de tweede al.” Voor haar is het één groot avontuur. “Alles is mooi. Er zijn zoveel mensen langs de kant die van alles willen weten over het vlot.”

Historie terughalen
Koos Föllings is voorzitter van de stichting Historische Schepen Turfroute en een van de drijvende krachten achter deze reis. Hij vaart op het schip de Rat. Föllings is tevreden over de eerste dag: “Het gaat prima zo. Het is de historie terughalen.” Onderweg neemt onder andere de Rat groepen mensen mee. “Ja, dat doen we dan tussen de dorpen waar we langs komen in. Woensdag krijgen we een groep Oekraïners aan boord. Ik ben benieuwd hoe dat gaat, met het Engels. Oekraïens kan ik niet verstaan.” Ze varen dan naar Donkerbroek. Daar, en een dag later in Oosterwolde, worden vele activiteiten georganiseerd. Vrijdag komt het konvooi aan in Appelscha.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Foto: Skûtsje de Rot op de turfroute, foto Skydrone Sloten