Scheepvaarthistorie Gasselternijveen nieuw leven ingeblazen met app

Een klein dorpje dat groots was in zijn scheepvaart. Vandaag de dag herinneren weinig mensen in Gasselternijveen die rijke historie. De interactieve Scheepvaartwandelroute moet daar verandering in brengen.

Wie nu door Gasselternijveen loopt, zou niet denken dat het dorp zo’n rijke scheepvaarthistorie heeft. Dat er ooit een kanaal door het dorp heeft gelopen, daar zie je bijna niets van terug. “We willen de geschiedenis van Gasselternijveen, met name de scheepvaartgeschiedenis, levend houden”, vertelt Anda Vonk van de Historische Vereniging der Gemeente Gasselte. Zij organiseert de wandeling samen met IJsvereniging Oostermoer en Dorpsportaal de SPIL.

Interactieve wandelroute
Met de app Storytrails interactive tours kun je de wandelroute lopen. “Via de app komen oude foto’s naar voren en er wordt iets bij verteld”, zegt Vonk. “Op die manier moet je de herinnering levend krijgen.”

Er is nu nauwelijks wat te zien dat echt herinnert aan de scheepvaart, maar wie de ogen goed de kost geeft, kan her en der nog wat ontdekken. De Scheepvaartroute helpt om juist die plekken te ontdekken. Dat ene oude vissershuisje, dat ornament op de kerk of de juist de vaart.

Voor de wandeling is heel wat belangstelling. “Meer dan tachtig mensen hebben zich aangemeld”, vertelt Vonk vrolijk. Dankzij de sponsoren krijgen de deelnemers warme chocolademelk en een kransje. Na een praatje, de onthulling van een monument en wat warme chocolademelk, gaan de deelnemers toch echt op zoek naar die stukjes scheepvaarthistorie in Gasselternijveen.