Scheepsrestaurateur Hans Ligthert leerde zichzelf het vak

De Amsterdamse scheepsrestaurateur Hans Ligthert rolde in het vak door er gewoon mee te beginnen en al snel wisten de mensen hem te vinden om aan hun schepen te werken.

Ligthert (1951) wil het wat rustiger aan doen, al is hij wel gewoon aan het werk. Maar onlangs wees hij wel het verzoek af van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam om een grote klus aan het stoomschip Christiaan Brunings te doen. ‘Ik ben 68. Het werk is leuk, maar het gesleep met die spullen begint me tegen te staan.’ Mensen vragen hem of hij dan iemand anders kan aanbevelen. ‘In Rotterdam zit een hele goeie jongen, Joram Lehmann. In Arnhem zit er ook eentje, Ando Heijnis, die is ook heel goed.’

Westlandertje
Hans deed de ambachtschool en kwam in de bouw terecht. ‘Dat vond ik helemaal niks. Ik dacht: wat doe ik hier? Ik ben vrij, ik heb met niemand wat te maken. Waarom zou ik een baas rijk maken?’ Net als zijn vader handelde Hans in auto- onderdelen en dumpgoederen en reed in een Willys jeep. Als opstal en woning kocht hij in 1970 voor 1000 gulden het motorscheepje Avontuur van de sloop in H.I.

Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Foto: Heere Heeresma jr.