Nieuws

Scheepsbouw en -restauratie in België

EOC
FVEN

De kennisbank van ETWIE bestaat zeven jaar. Ze laten elke maand iemand in hun kennisbank duiken, om er vervolgens één onderwerp uit te plukken en dit in de kijker te zetten. Deze maand is het de beurt aan Peter Van Wichelen, conservator van de Scheepswerven Baasrode. Hij koos voor het thema scheepsbouw en -restauratie.

Het verhaal van Peter Van Wichelen
“Als kind kwam ik wel eens op de Boelwerf in Temse. Die grote scheepswerf, nog weidser vanuit het perspectief van een kind, maakte altijd een diepe indruk op me en de scheepsbouw is me altijd blijven boeien. Het is nu een vergeten industrietak, maar ooit was het een van de strategische sectoren van het land. Er werkten ook heel wat mensen op de verschillende scheepswerven, langs de Schelde, het kanaal Gent-Terneuzen en de kust. De meeste verdwenen tegen halfweg de jaren 1990. Terreinen werden gesaneerd en herbestemd, de verhalen vaak vergeten. Maar hier en daar, meer dan je zou denken, sieren toch nog enkele relicten het landschap of wordt er nog daadwerkelijk aan schepen gewerkt.

De provincie Oost-Vlaanderen ijvert voor het blijvend in het geheugen houden van deze vroegere nijverheid, want onbekend maakt onbemind. Met Toerisme Oost-Vlaanderen willen we de recreant meenemen op een tocht langs de restanten van dit bijna vergeten verleden. In de loop van het voorjaar 2022 ontwikkelen we diverse fiets- en wandelroutes rond dit thema.”

Baasrode
“Dit dorp langs de Schelde genoot al in de achttiende eeuw een zekere bekendheid als centrum voor de scheepsbouw, maar wat er heden ten dage nog te zien is aan erfgoed, dateert uit de periode rond 1900, toen de scheepsbouw overschakelde van hout- naar ijzerbouw. De voornaamste twee werven, die van Van Damme en die van Van Praet-Dansaert, bouwden de typische binnenschepen van die periode: spitsen. Met een lengte van 38,5 meter en breedte van 5 meter waren ze de grootste schepen die tot de Seine konden varen. Veel werd er na het eerste kwart van de twintigste eeuw niet meer geïnvesteerd in de beide werven; vanaf 1956 gefuseerd tot één werf. De opstelling uit het begin van de twintigste eeuw bleef hierdoor gespaard. De werf sloot finaal de deuren in 1986.

Lees het gehele artikel op de bron: Etwie.be

ETWIE is de expertisecel voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed

Afbeelding: de Spits ALYV in het scheepvaart museum Baasrode