Nieuws

Sail brengt kist vol verhalen

FVEN
EOC

ALKMAAR – „Koop een boot en werk tot je dood”, zegt Klaas Stokman (68) uit Alkmaar. Al dat onderhoud: de bezoeker van Victorie Sail moet er niet aan denken.

Liever gaat hij aan de wandel om een kijkje te nemen bij alle historische schepen die dezer dagen afgemeerd zijn in de binnenwateren van Alkmaar, rond de Schelphoek, Bierkade, Kanaalkade en het Luttik Oudorp. Leunend op de reling van de Kanaalkade bestudeert Stokman het bord dat bij het schip ’De Variatie’ uit Broek op Langedijk staat. „Ik heb zelf weinig met schepen, maar vind dit een leuk evenement. De hele entourage draagt daaraan bij’’, meent hij.

Interessant
,,Ik vind het interessant om te zien wat voor motor er in zo’n schip zit. Dit evenement moet volgend jaar terugkomen. Het is leuker dan al die muziekevenementen op het plein. Mij veel te druk.”

Hoewel de circa tweehonderd vaartuigen soms van buitenaf erg op elkaar lijken, levert een rondgang langs de schepen een schatkist aan verhalen op.

’Op hoop en zegen’, ’Goede Verwachting’, ’Buiten verwachting’ of: ’Niets Zonder Gods Zegen’. Aan de namen op het meer dan honderd jaar oude varend erfgoed is af te lezen dat de schippers van vroeger niet helemaal zeker waren over tochten die ze voor de boeg hadden.

Naast grote schepen liggen rond het Luttik Oudorp ook kleinere exemplaren. Op borden staat hun geschiedenis beschreven. Groepjes shantykoren zingen hier en daar feestelijke scheepsliederen, er is een maritieme markt en bezoekers kunnen op elk schip een kijkje nemen.

„Je merkte dat het op vrijdagmiddag door de hitte erg stil was. De dagen erna was het koeler en aangenamer om het evenement te bezoeken. De sfeer zat er goed in’’, stelt Geert ten Dam, bestuurslid van Victorie Sail. ,,De schippers zijn erg tevreden over hoe het is geregeld, ook door de gemeente. Op facilitair vlak kwamen ze niets te kort, er waren geen onduidelijkheden en vooral ook het contact met de binnenstadbewoners vonden ze erg leuk.”

Clubhuis

Eén van de oudste schepen van Nederland is de Hubertus uit Krommenie. Van buiten een groot zeilvaartuig, van binnen ook een clubhuis. Gered van de sloop namen in de jaren ’70 tien jonge gasten het schip over en bouwden er een bar in.

Door de opbrengsten van de bierverkoop tijdens evenementen konden ze een goede motor kopen. Nog steeds is het een ontmoetingscentrum en spelen ze er regelmatig potjes bridge.

„Je merkt dat de jonge generatie steeds minder interesse in de scheepvaart heeft. Met evenementen zoals deze blijf je het vuurtje van de scheepvaart aanwakkeren”, zegt Rinus Kwient (56) van de Hubertus.

Waar het ene schip inkomsten haalt uit evenementen, is het andere bedoeld als woning. Pieter Hiemstra (67) heeft zijn schip, dat normaal vlakbij de Leeghwaterbrug ligt, al sinds 1977 in bezit. Samen met zijn zoon onderhoudt hij het. Het is oud, maar de woning is ruim genoeg om kinderen rond te laten spelen. „Toen ik het schip destijds zag, was ik op slag verliefd. Ik slaap nu ruim dertig jaar in het ruim.’’

Lees het gehele artikel op de bron: papieren NHD van maandag 29 juli

Foto: René Cortin