RWS tegen recreatievaart: “houd afstand en mijd drukte”

Met mooi weer wordt het drukker op het water. De maatregelen om het coronavirus tegen te gaan gelden ook op het water, stelt Rijkswaterstaat. Die roept de recreatievaart op om goed voorbereid op pad te gaan en ook op het water drukte te mijden en anderhalve meter afstand te houden. Ook moeten pleziervaarders rekening houden met aangepaste bedienregimes en dat de wachttijden bij sluizen en bruggen kunnen oplopen.

In verband met de coronamaatregelen bedienen sommige vaarwegbeheerders een diverse sluizen en bruggen beperkt. Daarom moet de recreatievaart de berichtgeving van de verschillende vaarwegbeheerders en op vaarweginformatie.nl goed in de gaten houden.

Rijkswaterstaat hanteert zelf sinds 1 april de reguliere zomerbediening van bruggen en sluizen, om de scheepvaart zoveel mogelijk te kunnen spreiden.

Afstand in de sluis
Ook in de sluis houdt Rijkswaterstaat rekening met de coronamaatregelen. “Onze sluisoperators proberen de sluis zo in te richten dat schippers afstand kunnen houden”, staat in het advies aan de recreatievaart. “Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat schippers alleen achter elkaar mogen afmeren, en niet langszij. Als het te druk dreigt te worden in een kolk, dan kan onze operator de kolk eerder sluiten.” In de praktijk betekent het dat er meestal minder schepen in de sluiskolk kunnen, waardoor wachttijden kunnen oplopen.

Rijkswaterstaat roept schippers op bij het schutten de volgende richtlijnen in acht te nemen:

  • Luister altijd naar de aanwijzingen van de sluisoperator
  • Houd in alle gevallen 1,5 meter afstand van elkaar, ook bij het wachten voor een sluis of brug. Vermijd langszij liggen zoveel mogelijk
  • Bij drukte, mijd indien mogelijk een sluis of brug

Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant

Kijk hier voor een grote afbeelding