Russisch schilderspaar verslingerd aan Hoornse haven

Het Russische kunstschildersduo Evgeny (60) en Lydia (57) Baranov woont in Californiëm maar trekt in de zomer- en herfstmaanden door Europa, en zij doen daarbij ieder jaar de haven van Hoorn aan.

Nep
Het Hoornse avontuur begon feitelijk in het Belgische Brugge. Hier werden ze aangesproken door een Nederlandse, die enthousiast aan Evgeny en Lydia vertelde toch echt eens naar Hoorn te komen. „Terug in het hotel ging ik meteen op internet kijken”, vertelt Lydia. „Ik zag die boten in de haven en dacht, met alle respect, dat die plaatjes nep waren. Toen we hier in 2015 voor het eerst kwamen, konden we onze ogen niet geloven. Die boten, allemaal zo mooi. Goed onderhouden en ook nog eens in de vaart.”

Het duo is verslingerd geraakt aan Hoorn. „Het is fijn om weer terug te zijn”, vertelt Evgeny. „Ik trek er elke morgen vroeg op uit om een locatie te spotten. Dan maak ik schetsjes en beslissen we samen waar we ’s middags naar toe gaan. We schilderen altijd in de open lucht. Een hele uitdaging omdat we afhankelijk zijn van de weersinvloeden. We dragen altijd een hoed, om valse lichtinval op het canvas te voorkomen.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

De Baranovs’ zijn verliefd op de bootjes in de Hoornse havens.
© Foto aangeleverd