Rotterdams erfgoed Spido ‘schottelboot’ op bootveiling.com

Een Schottelboot uit 1959 die heeft gevaren voor Spido in Rotterdam, is het topstuk van een internationale botenveiling. Bootveiling.com veilt ruim 20 boten afkomstig uit particulier bezit. De boten worden geveild, omdat de eigenaren graag willen, dat er weer actief mee gevaren gaat worden door enthousiaste watersporters. Deze specifieke Spidoboot heeft tot 1973 gevaren voor het Rotterdamse Spido en ligt op dit moment in Terneuzen.

Het vervoer van zeelieden naar schepen was lange tijd een belangrijke activiteit van de Spido. Niet alleen gedurende de dag, maar ook ’s nachts vertrokken er elk uur Spidobootjes. Begin jaren tachtig ging het personenvervoer achteruit omdat steeds minder schepen ‘op stroom’ werden behandeld. In 1986 zag Spido zich genoodzaakt de havendienst geheel af te stoten en zijn de bootjes op de markt gekomen.

De kijkdag voor de schottelboot is op zaterdag 22 februari tussen 11 en 14 uur in Terneuzen (NL), de veiling sluit op 24 februari.

Duitse Coaster Nordertor
Naast de Spidoboot wordt ook een voormalige Duitse Coaster uit 1960 geveild. Het schip van 42,5 meter is om te bouwen tot woonschip of clubhuis en is al geheel ingemeten op tekening door een architect, .

In 2016 heeft het schip een motorrevisie, een nieuwe generator en volledige werfbeurt gekregen en in de antifouling gezet. Het toenmalige bedrijf heeft van deze voormalige tanker uiteindelijk weinig gebruik gemaakt en het schip ligt stil sinds 2017. Daarna is het schip vanuit Hamburg naar Nederland gekomen en bij deze grensoverschrijding was het nodig om alle afvalmaterialen te verwijderen. Het schip, inclusief het ruim, is volledige gereinigd van gevaarlijke stoffen.

De kijkdag voor deze coaster is op zaterdag 22 februari tussen 11 en 14 uur in Harlingen (NL), de veiling sluit op 24 februari.

Kijk hier voor meer info

Foto’s: Bootveiling

EOC
RVEN