Rotterdam geeft Koningspoort laatste kans

De gemeente stopt met het geven van subsidie aan museumwerf de Koningspoort. Alleen als de stichting zelf met een reddingsplan komt voor de historische scheepshelling, wordt de subsidie met maximaal één jaar verlengd. Eerder was de werf te kennen gegeven dat de boel op 1 mei op slot moest. “Ik ben duizelig van verwarring, maar we zijn blij dat er een opening komt”, zegt Chris van der Meulen van de stichting die de werf runt.

Het voortbestaan van de scheepswerf, waar historische schepen worden gerestaureerd of opgeknapt, is al langer een hoofdpijndossier. De scheepswerf hoorde tot 2017 bij het Maritiem Museum. Dat droeg de Koningspoort over aan de gemeente, die de exploitatie uitbesteedde aan de vrijwilligers van Stichting Tijdelijk Beheer de Koningspoort.

De stichting moet nu hard aan de bak om een reddingsplan op te stellen en op zoek te gaan naar private investeerders. “Of we ooit helemaal zonder subsidie kunnen is moeilijk te zeggen. Er zijn wel voorbeelden in het land van succesvolle museumwerven, maar die krijgen vaak vanuit de gemeente of provincie toch nog een beetje steun. We doen in ons plan geen beloftes die we niet waar kunnen maken.”

Een jaar verlenging van de subsidie is wel krap, stelt Van der Meulen. “Maar het moet lukken. Deze werf heeft zoveel waarde voor de stad: verdwijnen zou heel vreemd zijn. Deze werf vertelt het Rotterdamse verhaal.”