Romeinse schepen gaan wellicht in Utrecht varen

De gemeente Utrecht laat weten dat er een goede kans is dat bewoners van de stad Romeinse schepen door de grachten gaan zien varen. Een stichting is bezig om deze gereconstrueerde schepen naar de stad te brengen. De gemeente vindt het een mooi plan, zowel uit oogpunt van erfgoed en cultuur maar ook voor toeristen, en heeft daarom een vergunning verleend.

De Per Mare ad Laurium is een reconstructie van een Romeins schip, de Per Mare ad Laurium, zoals dit in 2003 in de Meern is gevonden en opgegraven. Het schip heeft enige jaren in Woerden gevaren, omdat het om praktische en organisatorische redenen niet goed in de Utrechtse wateren kon varen. Het kan maximaal 36 passagiers mee nemen, buiten Corona tijd.

Een paar jaar geleden werd bekend dat de organisatie in Woerden ging stoppen met rondvaarten. Rond die tijd is er een stichting in Utrecht gestart om te kijken of de boten toch weer naar Utrecht kunnen komen. Wanneer de singel weer helemaal rond is, zou de stad een geschikte plek zijn voor de schepen. De Woerdense organisatie heeft daarom in 2019 de twee boten Per Mare ad Laurium en de Fiducia overgedragen aan de Utrechtse stichting.

Stichting Romeinse Schepen Utrecht moet nog wel een goede ligplaats voor de schepen vinden. Een tijdelijke plek is gevonden aan de Oosterkade. Een vaste plek – vanaf het najaar in 2021 – is mogelijk gevonden bij de Monicabrug. Dit jaar gaan er al enkele proefvaarten plaatsvinden.

lees ook in Duic

Afbeelding: stichting Romeins schip Woerden