Romeinen patrouilleerden met snelle schepen op de Rijn

Bouwvakkers stootten bijna 40 jaar geleden bij graafwerkzaamheden op de Rijnoever in Mainz op wrakhout van een schip. De graafmachines werden stilgelegd en er verschenen archeologen op de vindplaats. Zij ontdekten dat het een scheepsvlak betrof van een schip uit de vierde eeuw na Christus.

Het terrein, waarop een uitbreiding van het Hilton Hotel zou verrijzen, werd minutieus onderzocht en er werden nog vijf wrakresten blootgelegd, gefotografeerd, opgemeten en met de grootste zorg uitgegraven en afgevoerd naar de Erfgoeddienst van Rheinland-Pfalz. Daar werden de resten veiliggesteld voor latere restauratie en conservering.

Het betrof de overblijfselen van vijf binnenschepen met platte bodems die door de Romeinen waren ingezet bij de grensbewaking op de Rijn. Verder onderzoek onthulde dat de Romeinen zelfs al seriebouw moeten hebben gekend. Daarbij werden mallen gebruikt die werden bekleed met eiken planken die daarbij de gewenste vorm aannamen en met houten pinnen werden bevestigd op wrangen en spanten. Daarbij werden ook al ijzeren nagels gebruikt.

Lees het uitgebreide artikel van Justin Gleissner in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Afbeelding: Museum für Antike Schifffahrt des RGZM, Mainz