Nieuws

Roemruchte lemsteraak Pijlstaart is niet meer

FVEN
EOC

De lemsteraak Pijlstaart is gesloopt. Aannemer Zijsling in Jutrijp heeft het roemruchte schip, dat in zeer slechte staat verkeerde, uit elkaar gehaald. De Pijlstaart was de enige van de 453 stamboek-lemsteraken van teakhout. Het schip werd in 1919 gebouwd in Amsterdam en ging in de decennia daarna door half Europa. Het lag onder meer in Sicilië, waar de Duitse bezetter hem vorderde in de Tweede Wereldoorlog en tot zinken zou hebben gebracht tijdens de landing van de geallieerden.

Uit een artikel over de Pijlstaart in de Spiegel der Zeilvaart, mei 2009,
klik hier voor het artikel

Het schip werd later weer geborgen, zoals in de decennia daarna wel vaker zou gebeuren. Het zou in de jaren vijftig ook nog als smokkelschip zijn gebruikt in Zuid-Europa. In 1990 verkeerde het schip ook al in slechte staat. Op watersportbeurs Hiswa werd toen nog met succes een posteroproep gedaan (‘Wie redt de Pijlstaart?’).

Onderhoud duur
Het probleem was dat het onderhoud erg duur is, zeker 5000 tot 10.000 euro per jaar. Het schip lag recent in Heeg, waar het snel was afgetakeld. Onder de laatste eigenaar was het half gezonken in de Langweerder Wielen. De provincie Fryslân liet het schip weghalen en afvoeren naar Zijsling. Toen de eigenaar een laatste kans voorbij liet gaan om de bergingskosten te betalen en het schip op te halen, besloot de provincie het te laten slopen. Dat is inmiddels gebeurd.

Lees het gehele artikel op de bron: LC

Foto: De sloop bij Zijsling in Jutrijp. © Provincie Friesland