Nieuws

Riviervisserij is voortaan immaterieel erfgoed

FVEN
EOC

Riviervisserij, zoals die al eeuwen wordt beoefend, is sinds vrijdagmiddag 29 oktober opgenomen in de inventaris Immaterieel Erfgoed. Net op tijd, want Nederland telt nog maar twee fulltime beroepsvisserijbedrijven. De officiële bijschrijving, komt op naam van het bedrijf Frans Komen & Zoon uit Terwolde. De locatie van Maurik is niet voor niets gekozen.

Frans senior (68) en Frans junior (39), die het oosten en midden van het rivierengebied bestrijken, zijn er al jaren actief met het project ‘Paling over de dijk’. Als veerlieden verplaatsen ze palingen in de Nederrijn, die anders een wisse dood sterven in het stuwcomplex, naar een veiliger plek.

‘Informatie over visserij spaarzaam’
Dat geeft al aan dat de mannen meer doen dan jagen op vis om die te verhandelen. ,,Informatie over visserij is spaarzaam, terwijl de Tweede Kamer het er wel over heeft”, zegt Komen senior, zelf een wandelend archief.

,,Ja, je hebt doctorandussen die met een schepnetje in de weer zijn. Maar wij zijn elke dag op het water en monitoren al tientallen jaren op een passieve manier de visstand en -kwaliteit in de Nederlandse wateren. En hebben ook onze ideeën over hoe dingen beter kunnen. Daarom ben ik blij met deze opname in Immaterieel Erfgoed. Daar zijn onze werkzaamheden heel goed beschreven. Ik hoop dat we zo beter binnenkomen bij lagere overheden waarmee we te maken hebben.”

‘32 riviervissers toen ik begon’
Na de Tweede Wereldoorlog telde Nederland enkele honderden riviervissers. ,,Toen ik in 1975 begon waren er nog 32”, zegt Komen.

Lees het gehele artikel op de bron: Gelderlander

Of kijk hier bij Immaterieel Erfgoed

Afbeelding: Immaterieel Erfgoed