Resten bijna duizend jaar oud schip gevonden in Maas

In de Grensmaas bij Koeweide in Grevenbicht zijn de resten van een oud schip gevonden. De resten werden al eerder dit jaar ontdekt, maar het Consortium Grensmaas heeft de vondst nu pas wereldkundig gemaakt.

Rivieraak
Volgens scheepsarcheoloog Alice Overmeer gaat het waarschijnlijk om een rivieraak uit de periode tussen de 11de en de 13de eeuw. “Een heel bijzondere vondst”, noemt ze het. Vondsten van een dergelijk schip in ons land zijn alleen bekend uit Deventer en Vleuten.

Unieke vondst
De historische scheepsresten werden gevonden tijdens ontgrindingen in de zogeheten Banaan, bij Koeweide in Grevenbicht. Het is voor het eerst dat het consortium een dergelijke vondst doet sinds het begin van de werkzaamheden in de Grensmaas in 2008.

De aak, die nog precies gedateerd moet worden, had vermoedelijk een lengte van vijftien tot achttien meter. In totaal zijn zo’n 35 houten resten van de bodem, het boord en de zijkant van het schip opgedoken van de rivierbodem, op een diepte van zo’n vijftien meter.

Inventaris
In de buurt van de resten lag ook een zogenoemde hellebaardbijl uit de 11de of 12de eeuw. Het is mogelijk dat die van het schip afkomstig was, net als een partij mergelblokken die bij de scheepsresten werd gevonden. De mergel is afkomstig van de Sint-Pietersberg. In de buurt van de boot lagen ook resten van visnetten.

Lees het gehele artikel op de bron: 1Limburg