Restauratie VOC schip De Amsterdam vertraagd

De restauratie van VOC replica De Amsterdam duurt langer dan gedacht. De toestand van de bovenmasten en de ra’s bleek slechter dan gedacht. Het schip zou begin januari worden teruggevaren naar haar eigen plekje bij Het Scheepvaartmuseum, maar dat gebeurt pas in de loop van het voorjaar.

Ook de lockdown geeft de restauratieploeg meer tijd om de werkzaamheden nog grondiger uit te voeren. In die periode komen er toch geen bezoekers in het museum en wordt De Amsterdam dus ook niet echt gemist. Op de werf van Damen Shiprepair in Amsterdam-Noord wordt nu nog hard gewerkt boven de waterlijn. In het droogdok wordt het onderwaterschip hersteld en waterdicht gemaakt. Kieren worden gedicht en het schilderwerk wordt vernieuwd.

Verlijmde masten
De drie masten van de Amsterdam moesten ook vernieuwd worden. Een bedrijf dat normaal houten spanten maakt voor gebouwen, Heko spanten in Ede, heeft de techniek in huis om de masten te kunnen construeren. De masten worden samengesteld uit losse plankjes die aan elkaar worden gelijmd tot een dikke balk van tientallen meters lang. Om die balk te kunnen maken is dertig kubieke meter ruw materiaal nodig. Met een computer gestuurde freesrobot wordt de mast vervolgens tot op de millimeter nauwkeurig uit het blok hout gefreesd.

De masten worden eind januari teruggeplaatst. In de loop van het voorjaar wordt de restauratie van De Amsterdam afgerond en kan ze weer terug naar haar ligplaats bij Het Scheepvaartmuseum.

Lees het gehele artikel met video op de bron: NH Nieuws