Archeologie, Musea en Behoud

Restauratie hoogaars ARM 17 afgerond: ‘Het is een plaatje’

Eén van de oudste schepen van Zeeland, de ARM 17 uit 1878, is helemaal gerestaureerd en kan weer varen. De hele winter hebben vrijwilligers eraan gewerkt om het houtrot op het voordek te repareren.

Ze hoopten de klus op 1 april geklaard te hebben, maar dat viel een beetje tegen. “We kwamen schimmel tegen die het hout opvrat dus het was iets meer werk dan gedacht”, zegt Peter Weeda van Museumhaven Zeeland.
Het voorste deel van het schip, ook wel de voorsteven genoemd, moest worden gesloopt. “We moesten de helft doorzagen omdat het hout rot was. Dat gedeelte hebben we weer helemaal opnieuw gebouwd”, vertelt Weeda. De mannen waren na april nog niet klaar en het museum waar het schip stond gestald, wilde ook opengaan. “De boot moest naar buiten. Hierdoor konden we niet op natte dagen werken, waardoor de restauratie vertraging opliep.”

Beroepsvoertuig voor garnalenvangst

De 79-jarige Weeda moest op een steiger met leuning staan om aan het schip te werken. Hij is slecht ter been, maar ondanks dat wilde hij het schip per se restaureren: “Dit schip is het laatste beroepsvaartuig met een spriettuig ingericht voor de garnalenvangst en dat maakt het bijzonder. Het laat zien hoe men eind 1800 zijn brood moest verdienen en dat is voor velen onbekend.”

Nu het schip weer in goede staat is hersteld, wil Weeda er natuurlijk mee pronken. “We verschijnen op diverse evenementen waaronder de viering van Arnemuiden 450 jaar en we liggen een maand in Brouwershaven zodat toeristen met ons kunnen meevaren op de Grevelingen. Daarnaast gaan we soms naar België als daar festiviteiten bezig zijn”, zegt hij.
Trots op het resultaat is Weeda zeker. “Op mijn zestiende bouwde ik mijn eerste boot, maar toen ik dit had gerestaureerd, toen was ik enorm trots. Het is schitterend geworden, echt een plaatje”, aldus Weeda.

Lees het hele bericht (met filmpje) op de site van Omroep Zeeland.

Beeld: De hoogaars ARM17 in Zierikzee (©PMF 2020)