Replica Witte Swaen bereikt hoogste punt

Het hoogste punt van de Witte Swaen werd feitelijk al enkele weken geleden bereikt met het hijsen van de steng op de grote mast. Vanwege de coronamaatregelen kon dat niet ceremonieel worden gevierd. Dat gebeurde afgelopen zaterdag 25 september alsnog. Ter bekroning van het hoogtepunt hees wethouder Paul Schoute een oranje-wit-blauwe prinsenvlag in top van het schip. Daarna opende hij het nieuwe expositiecentrum op de werf. Hier onthulde hij een schilderij van kunstenares Marianne Volk. Een mooi moment voor de vrijwilligers die werken aan het schip de Witte Swaen in Harlingen.

Het schip is een replica van het schip van Willem Barentsz uit 1596. Bij Nova Zembla raakte het schip in het ijs en moest het overwinteren. Daar werd van wrakhout ‘het behouden huis’ gebouwd. Met twee kleine sloepen met ieder zeven bemanningsleden lukte het na een maandenlange reis om bij Moermansk aan de wal te komen.

De vrijwilligers willen uiteindelijk met het schip rond de wereld varen, maar daarvoor moeten nog papieren worden geregeld. Het ultieme doel is natuurlijk om naar Nova Zembla te varen, maar eerst zal er tussen de Wadden eilanden gevaren worden voordat de trossen los gaan voor een langere reis.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: screenshot uit de video