Replica Willem Barentsz stopt voor tweede keer met loterij

Het loterijteam van Stichting Expeditieschip Willem Barentsz in Harlingen heeft de loterij opnieuw afgeblazen. “Er werden vooral in het begin veel loten verkocht maar halverwege zagen we de verkoop inzakken. Om dit te kunnen opvangen hadden we meer advertentieruimte op social media kunnen inkopen maar daarmee waren we nog niet verzekerd van een goede afloop”, aldus Paul Meijeraan, voorzitter van de stichting.

“Dus beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, hoe jammer ook. We vinden het tegenover de deelnemers niet fair om te blijven doorgaan, terwijl we zien aankomen dat het niet gaat lukken.” Deelnemers krijgen hun inleg teruggestort en krijgen hierover persoonlijk bericht.

Paul Meijeraan benadrukt dat de stichting zal blijven zoeken naar manieren om voldoende middelen binnen te halen om het schip af te bouwen en daarna ook te laten uitvaren vanuit Harlingen. “Even geen loterijen meer in ieder geval,” zegt hij lachend, “ook al is drie keer scheepsrecht. De noodzaak om geld binnen te halen blijft wel bestaan dus als iemand een gouden idee heeft of een schip met geld dan mag hij of zij zich altijd melden natuurlijk. De bouw en exploitatie van een dergelijk schip is nu eenmaal een ontzettend omvangrijk project, ook al wordt het helemaal gebouwd door vrijwilligers en is het een relatief klein schip. We gaan er in ieder geval keihard aan werken om de Witte Swaen mee te laten varen met Amsterdam Sail in augustus 2020. En zeg nou zelf, een mooiere reclame voor Harlingen is toch nauwelijks denkbaar?”

Voor de afbouw is een financiële buffer. De stichting is op zoek naar nieuwe financieringsbronnen voor afbouw en exploitatie van het schip, als het schip straks gaat varen. De Witte Swaen, dobbert gedurende de winterperiode vrolijk op haar vertrouwde plek voor het stadhuis in de Noorderhaven in Harlingen. Een glorieuze aanblik. Het bezoekerscentrum van de Barentszwerf en het schip gaan weer open op 1 april 2020.

Lees het gehele artikel op de bron: Harlingen Courant