Replica VOC-schip De Halve Maen te bewonderen in Delfshaven

Het is vandaag de dag moeilijk voor te stellen dat 400 jaar geleden hele gezinnen de Atlantische Oceaan overstaken op een schip van slechts 22 meter lang. In het Rotterdamse Delfshaven is het de komende maanden mogelijk een VOC-schip met eigen ogen te aanschouwen. Wat direct opvalt: wat is het allemaal klein.

Zodra je de haven van Historisch Delfshaven binnenloopt, valt het oog direct op het imposante VOCschip De Halve Maen. Het schip is afgemeerd naast het evenzo historische VOC Zeemagazijn, een van de oudste gebouwen van Rotterdam. Daardoor lijkt het alsof je 400 jaar terug de tijd instapt.

Een belangrijk verschil: het pand is authentiek, het schip is een replica van het gelijknamig VOC-schip dat als een van de eerste Nederlandse schepen in de 17e eeuw naar de oostkust van Amerika voer.

Het museumschip ligt sinds 7 juni in Rotterdam om het Delfshaven400-festival luister bij te zetten. Het is in 2020 namelijk 400 jaar geleden dat de pelgrims vanuit Delfshaven naar Amerika vertrokken.

Lees het paginagrote artikel van Robin van den Bovenkamp in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees