Nieuws

Replica van historische driemaster Belgica wacht op nieuwe bestemming

FVEN
EOC

Op de werf van de New Belgica, een replica van de historische Belgische driemaster, in Noeveren is het al een tijdje stil. De romp van het schip is bijna klaar, maar ligt er roerloos bij. Nu vzw De Steenschuit een andere richting is ingeslagen, wordt gewerkt aan een exitstrategie voor het schip. De vzw zoekt gegadigden om de New Belgica af te werken en een nieuwe bestemming te geven.

De New Belgica is een replica van de driemaster waarmee de Belgische ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache zijn historische Zuidpoolexpeditie ondernam (1897-1899). De Belgica-expeditie was een nooit eerder gezien wetenschappelijk exploot. Voor het eerst in de geschiedenis overwinterden mensen op Antarctica.

In 2013 vatte vzw De Steenschuit het ambitieuze project aan om een replica van het veertig meter lange schip te bouwen met als doel mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt opleiding- en tewerkstellingskansen te bieden. Anno 2022 is de romp klaar, maar is er nog geen duidelijkheid over de verdere afwerking en eindbestemming. De Steenschuit zoekt gegadigden om een vervolg aan het project te breien.

De eerste Belgica

Rudi De Meyer, voorzitter van vzw De Steenschuit, verduidelijkt het pad dat nu wordt bewandeld. “De Steenschuit werd destijds opgericht om door middel van het bouwen van schepen mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden. Intussen zijn we zodanig geëvolueerd en willen we ons meer focussen op dat opleidingsluik. Maar dan op opleidingen die arbeidsrelevant zijn. Klassieke scheepsbouw biedt nu eenmaal geen toekomstperspectief. Daarom hebben we het roer omgegooid.”

“Dat is het ene aspect van het verhaal”, zegt De Meyer. “De Belgica op zich is het andere luik. Omdat we met onze kleine, niet langer gesubsidieerde vzw alle middelen nodig hebben om ons te focussen op die opleidingen, werken we aan een exitstrategie voor de romp van het schip. We hebben twee jaar gewacht op finalisering van een piste met de Belgische marine die geïnteresseerd was om er een opleidingsschip van te maken. Maar onder meer door het talmen bij het vormen van een nieuwe regering en andere politieke prioriteiten is dit niet van de grond gekomen.”

Verschillende scenario’s
“Er blijft vanuit verschillende hoeken interesse met een aantal mogelijke scenario’s zoals een bestemming als drijvend museum, als ambassadeursschip, duurzaam cargoschip of toch als trainingsschip. We willen niet zomaar aan de eerste de beste verkopen. Dat zou ons financieel misschien wel beter uitkomen, maar we willen er toch ook over waken dat het een duurzaam project wordt met een maatschappelijk doel zodat de geest die erachter zit bewaard blijft. We hopen het alleszins dit jaar op scherp te krijgen.”

Scheepshuid nog niet af
Gegadigden dienen ook wel rekening te houden met de afwerking. “De zogenaamde scheepshuid is nog niet voltooid. Om de romp te kunnen verplaatsen, zijn voor de stevigheid drie houtlagen nodig. De beplanking van de eerste laag is afgewerkt, de andere twee lagen moeten nog worden uitgevoerd. Dat zou eventueel nog kunnen in samenwerking met inzet van onze mensen.”

Het originele schip werd als walvisvaarder gebouwd in 1884 in Svelvik (Noorwegen) en Patria gedoopt. Het was een stoomschip én driemaster van 36 m lang, 7,6 meter breed en 4,1 meter diep. In 1896 kocht Adrien de Gerlache het schip voor de Belgische Antarctische expeditie. De Gerlache noemde het schip Belgica en vertrok er op 16 augustus1897 vanuit Antwerpen mee naar Antarctica. Daar raakte het voor 13 maanden vast in het ijs.

Lees het gehele artikel op de bron: Nieuwsblad be