Refit Groene Draeck wordt deels betaald door Prinses Beatrix

De Groene Draeck. de zeilboot van prinses Beatrix wordt compleet gestript en gerenoveerd. De kostenzijn nog onbekend, maar ze zijn hoger zijn dan het vastgestelde vijfjarenbudget van 435.000 voor het reguliere onderhoud dat prinses krijgt van het ministerie van Defensie. De meerkosten betaalt Beatrix uit eigen zak.

De Groene Draeck van Beatrix is een lemsteraak en is dit jaar 65 jaar in de vaart. Prinses Beatrix kreeg het schip in 1956 met haar 18e verjaardag van het Nederlandse volk. Het schip werd intensief gebruikt door de prinses, haar familie en gasten. De Groene Draeck wordt sinds september 2021 niet meer gebruikt vanwege de grootschalige refit van vrijwel het gehele schip. Het schip wordt van binnen en buiten gestript. De romp wordt van binnen en buiten geconserveerd en installaties en inrichting waar nodig worden hersteld of vervangen. De verwachting is dat het zeiljacht aan het eind van de zomer van 2022 weer vaarklaar is.

Ten behoeve van het vaststellen van de onderhoudsbehoefte voor de onderhoudsperiode 2021-2025 is in 2020 – in opdracht van het ministerie van Defensie – een extern onderzoek uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Hieruit bleek dat een zogenaamde volledige refit ofwel grootschalige renovatie nodig is. Hiervoor is kennis en ervaring met deze schepen nodig, die niet meer aanwezig is bij het ministerie van Defensie. De renovatie wordt daarom uitgevoerd door een specialistische werf.

Lees het gehele artikel op de bron: Hollywood Huizen

Afbeelding: de Groene Draeck op het Markermeer, © WvD