Archeologie, Musea en Behoud

Reeks donaties voor schepen op museumhaven

Op de voorjaarsbijeenkomst van de Stichting Museumhaven Willemsoord en de Stichting Nautische Monumenten Den Helder hebben diverse stichtingen voor museale schepen een flink financieel duwtje in de rug gekregen.

De Lionscub Den Helder heeft tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor schippers, vrijwilligers, donateurs en andere genodigden voor de grootste verrassing gezorgd door twee cheques uit te reiken met elk met een waarde van 850 euro. De eerste is gegaan naar  de Stichting Helderse Botters die in de Medemblikkerloods bezig is met een omvangrijke restauratie van de Westwalbotter RD28. De andere naar de Stichting Y8122 die een heel kostbaar en complex project op de stoomsleepboot Y8122 uitvoert. Hierbij moeten alle vlampijpen in de stoomketel worden vervangen. Volgens Lions-woordvoerder Arnold Verhoeks  is voor het bijeenbrengen van deze donaties vorig jaar november vis verkocht tijdens de op het Willemsoordcomplex gehouden, jaarlijkse EOC-Traditionele Schepen Beurs. “Het is best bijzonder dat we het geld dat we hiermee hebben verdiend ook weer op dit complex aan twee mooie projecten kunnen uitgeven.”

Voorzitter Siete Krist van Stookerskoor Den Helder heeft op zijn beurt aan het bestuur van de Stichting Y8122 een cheque van 500 euro uitgereikt. “Ons koor heeft dit geld bijeengebracht met het geven van diverse optredens, waaronder vorig jaar in de Keesschuur in Anna Paulowna.”

Aansluitend heeft het bestuur van de Stichting Y8122 nog een cheque van 500 euro in ontvangst mogen nemen, Deze is toegekend door de Stichting Helder Licht die  eenzelfde bedrag heeft geschonken aan de Stichting Stoomsleepboot Noordzee voor de afronding van een project aangaande het isoleren van de stoomleidingen van deze sleper. Beide cheques zijn uitgereikt door vertegenwoordiger Paul Schaap

Tot slot heeft Pierre Talloen, oud-bestuurder van de Stichting Museumhaven Willemsoord, als kers op de taart ook nog eens een bedrag van 200 euro geschonken. Dit geld is eveneens bestemd voor het vlampijpenproject op de stoomsleper Y8122.

Bron: persbericht.

Foto: Poserend voor het Schipperscafé tonen vrijwilligers van de diverse stichtingen de aan hen uitgereikte cheques voor de restauratieprojecten op de Westwalbotter RD 28 en de stoomslepers Y8122 en Noordzee. (© Paul Schaap)