Nieuws

Rederij Doeksen zet voormalige veerboten in

EOC
FVEN

Rederij Doeksen gaat voormalige veerboten inzetten om de capaciteit naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland te verhogen. De sleepboot Holland IV en het ms Friesland worden tijdelijk ingezet om een grotere capaciteit naar de eilanden aan te kunnen bieden.

Doeksen kondigde op 11 mei aan geleidelijk meer te gaan varen en vanaf juni met 40 procent van de volledige capaciteit te gaan varen. Ondernemers op de eilanden Vlieland en Terschelling willen de door de coronacrisis opgelopen schade inhalen en eisten meer creativiteit van Doeksen om meer toeristen naar de eilanden te krijgen.

De schepen worden de komende week eerst ‘coronaproof’ gemaakt en voorzien van looproutes, plastic schermen en verspreide zitplaatsen. Mindervaliden kunnen niet terecht op de boten, auto’s en fietsen gaan ook niet mee. Er is geen horeca aan boord en ook geen wifi. Doeksen beveelt warme kleding aan voor passagiers.

De voormalige veerboot Friesland is als varend monument opgenomen in het Register Varend Erfgoed Nederland. Het schip heeft van 1956 tot 1988 de veerdienst tussen Harlingen en Terschelling onderhouden. Toen eind jaren 80 de nieuwe Friesland in de vaart zou komen, werd het schip verkocht.

In 1996 werd het schip opnieuw verkocht, rederij Gebhard zette daarna het schip in voor rondvaarten over de Oosterschelde en het had een vaste ligplaats in Zierikzee. Vanaf 2002 wordt het schip in de zomer ook ingezet op de route Enkhuizen-Medemblik bij de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik. Door de coronacrisis kan dat momenteel niet en dus zag Doeksen de kans schoon het schip tijdelijk (van 29 mei tot en met 30 juni) in te huren.

Unieke Schotland cruises op zeesleepboot Holland | Cruisereiziger

De Holland is een zeesleper die van 1951 tot 1976 bij rederij Doeksen heeft gevaren. De Holland werd regelmatig ingezet als veerboot in de passagiersdienst. In de winter was het echter rustig qua toerisme en werd het schip weer helemaal klaargemaakt voor bergingen op de Noordzee. Na 1960 nam het aantal bergingen af, bovendien was het schip niet uitgerust met de modernste middelen: dubbele schroeven en roeren, boegschroeven en een groter motorvermogen. In 1974 kreeg de Holland dan ook eindelijk een nieuwe functie: onderzoeks-vaartuig voor Rijkswaterstaat. Toen in 1998 besloten werd het schip te slopen is een actie op touw gezet om het schip te behouden. Sindsdien wordt het schip in originele staat teruggebracht en is het een museumschip geworden bij de Stichting Zeesleepboot Holland.

Naast deze voormalige veerboten wordt ook het sportvis-vaartuig Regina Andrea ingezet om passagiers naar Vlieland en Terschelling te brengen.