Archeologie, Musea en Behoud

Reddingsmuseum komt met simulator om reddingsactie op zee te ervaren

FVEN
EOC

Over ruim een half jaar kunnen bezoekers van het Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder een reddingsactie op zee in een simulator ervaren, aan boord van de Nh1816, de nieuwste en meest moderne reddingboot die sinds 2015 bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in gebruik is.

Houten model
De plannen voor een simulator ontstonden in 2009 bij de ontwikkeling van de Nh1816. Een reddingboot die is bekostigd door de Goede Doelen Stichting van verzekeraar Nh 1816 uit Oudkarspel. Als eerste werd een zogeheten mock up gemaakt: een houten model van de kajuit om onder meer te testen hoeveel ruimte er is voor de bemanningsleden en de apparatuur.

Dat houten model kwam terecht in het Reddingmuseum, nog voor de verbouwing. De kinderen die het museum bezochten waren gefascineerd door de gashendeltjes en het stuurtje die in het prototype van de kajuit zaten, vertelt Sylvia van der Most, verantwoordelijk voor de collectie van het Reddingmuseum. Vervolgens ontstond het idee om een dergelijke attractie in het huidige museum te laten terugkeren maar dan zo levensecht mogelijk.

NH1816
„Levensechter krijg je het niet”, geeft Van der Most alvast een voorschot op wat er in het museum komen gaat. De Nh 1816 is sinds november 2015 in IJmuiden gestationeerd en is ruim een jaar eerder door koningin Máxima ten doop gehouden. De boot is gebouwd bij de Poolse vestiging van Damen Shipyards met het hoofdkantoor in Gorinchem en een werf in Den Helder. De afbouw van deze boot gebeurde in Nederland.

Bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie reddingboten is speciaal gelet op het verminderen van het lawaai aan boord en de invloed van de G-krachten op het lichaam. Daarnaast leveren de jetmotoren minder uitstoot op voor het milieu dan de vorige klasse reddingboten en de informatie-uitwisseling is zodanig geregeld dat er in alle gevallen contact mogelijk is. Uiteindelijk kostte de Nh 1816 zo’n drie miljoen euro.

De nieuwe simulator komt bij twee andere simulators in het museum te staan. De ontwikkeling ervan is in volle gang. Het project is in handen van het Tilburgse bedrijf Mudware dat een natuurgetrouwe versie van de Nh1816-kajuit maakt en verder voor het script en de filmopnamen zorgt. Mudware is gespecialiseerd in ’3D-visualisatie, engineering en de bouw van rariteitenkabinetten’ en heeft louter musea als klant.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD alleen voor abonnees

Foto: Damen Shipyards