Reddingsactie in Edam voor lekke Volendamse kwak

Maandag gingen met hoge uitzondering de sluisdeuren van de zeesluis van Edam open. Één kapotte kwak heeft mazzel, deze mag namelijk toch door de vanwege corona gesloten sluis. Dit is eenmalig, want een reperatie is nodig om de boot te redden. Marko Corel, van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: “Het kan niet langer wachten. Als het schip zinkt in de haven van Volendam, dan is het probleem nog groter.” Foto: Harry Schuitemaker.

Dat betekent niet dat iedereen nu massaal mag gaan varen. Carlo de Boer van Vereniging Behoud de Volendammers Botters, is teleurgesteld: “We hebben nog drie schepen en één daarvan zou voor regulier onderhoud ook naar Edam gaan. De schepen zijn heel kwetsbaar. Uit ervaring weten we dat het onderhoud nu oploopt en daar komen aanzienlijke kosten bij om het weer goed te krijgen.”

Dicht tegen verspreiding corona
De sluis is dicht om te voorkomen dat er daar groepen mensen zich gaan vormen, zowel op het water als op de brugdelen. Corel: “Het is moeilijk om anderhalvemeter afstand te houden.” De Boer is het hier totaal niet mee eens: “Ik denk dat mensen best die anderhalfmeter afstand kunnen houden.”

Toch blijft Corel onverbiddelijk. De sluisdeuren gaan één keer met hoge uitzondering open, maar voor de rest blijft het, zolang de noodverorderingen van kracht zijn, echt gesloten.

Lees het gehele artikel met video op de bron: NH nieuws

Afbeelding: Carlo de Boer in gesprek met NH Nieuws