PSD-boot Koningin Emma komt na 88 jaar weer thuis

Na 88 jaar komt de Koningin Emma weer thuis. De vroegere PSD-boot (Provinciale Stoomboot Diensten) wordt opgeknapt en krijgt, als het een beetje meezit, een mooi plekje in de Dokhaven in Vlissingen. Arjan van Gelder van PSDnet.nl is opgetogen. ,,Dit is de kroon op ons werk.”

Het is eindelijk gelukt. De vier vrijwilligers van PSDnet.nl stellen al sinds 2005 alles in het werk om de historie van de PSD-veerboten vast te leggen. ,,Ons streven was om ook iets tastbaars terug te halen. Wat kun je dan beter hebben dan een historisch schip, dat ook nog perfect past in Vlissingen?”, zegt Arjan van Gelder, lid van het kwartet. ,,Dit is een enorme overwinning voor ons. Hier doen we het allemaal voor.”

Eerder probeerde het viertal de Oosterschelde, een zusterschip van de Koningin Emma, naar Vlissingen te halen. ,,Dat is helaas niet doorgegaan. Daarom hadden we al onze pijlen hierop gericht. We wisten: als de Koningin Emma ooit te koop komt, dan moeten we ook meteen een actie op touw zetten.”

Meerdere kapers op de kust
Dat was enkele maanden geleden. ,,We moesten vrij snel handelen, want er waren meerdere kapers op de kust. Uiteindelijk hebben we een aantal investeerders gevonden die bereid waren het schip te kopen en het in Vlissingen te gaan uitbaten”, zegt Van Gelder. ,,Wie dat zijn, dat mag ik nog niet zeggen. Dat kan pas als alles rond is met de gemeente Vlissingen. Het gaat in elk geval om mensen en bedrijven uit Zeeland.”

De Koningin Emma is volgens PSDnet.nl het oudste nog varende schip dat De Schelde heeft gebouwd. In 1955 werd het verlengd. Het dieselschip is een ‘zijlader’: wagens konden via de zijkant het bescheiden autodek oprijden. De Koningin Emma werd tot 1968 ingezet voor de kleinere lijnen, zoals tussen Terneuzen en Hoedekenskerke en tussen Katseveer en Zierikzee.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

Lees hier meer over PSDnet op hun site

Afbeelding: Tot vorig jaar voer de vroegere Koningin Emma onder de naam Estrella, met Scheveningen als thuishaven. Foto PSD.net