Prins Philip’s nalatenschap: de Clipper Cutty Sark

De Britse prins Philip, de hertog van Edinburgh, stierf op 9 april op 99-jarige leeftijd. Hij wordt een zeemansprins genoemd. Als kleinzoon van een admiraal van de vloot kreeg hij op zijn negentiende de aanstelling als adelborst bij de Royal Navy. De hertog was een beschermheer van vele goede doelen en goede doelen, maar wordt misschien het best herinnerd door de nautische gemeenschap vanwege zijn inspanningen om ’s werelds enige overgebleven theeklipper, de Cutty Sark, te redden en te herstellen.

ITV.com roept de vraag op: zou de Cutty Sark in Zuidoost-Londen zijn als de hertog er niet was geweest? “Waarschijnlijk niet – zonder zijn visie en passie zou het schip hier vandaag misschien niet zijn als hij er niet was”, zegt dr. Kevin Fewster, voormalig directeur van Royal Museums Greenwich.

Het was ooit een van de snelste schepen in zijn tijd, maar in 1953 lag het aan het einde van zijn leven in het water. De klipper werd overgenomen door de hertog van Edinburgh als voorzitter van de Cutty Sark Preservation Society.

Dr. Fewster zegt: “Hij was degene die echt de leiding had over die campagne om het schip bewaard en tentoongesteld te zien in Greenwich, dus hij was bij elke stap bij haar. Hij had zulke sterke banden met de zee, en ik denk dat de Cutty Sark voor hem zoveel vertegenwoordigde over de mens en de zee en het zeiltijdperk.”