Politie wil verplicht vaarbewijs voor bestuurders van boten vanaf acht meter

De Landelijke Eenheid van de politie pleit voor een uitbreiding van de vaarbewijsplicht. Iedereen die een boot bestuurt van 8 meter of langer zou in het bezit moeten zijn van een vaarbewijs. Het gaat dan vooral om recreanten. Nu geldt deze verplichting voor snelle boten of boten die langer zijn dan 15 meter. Dit meldt RTLnieuws.

De politie wijst erop dat jaarlijks bij ongeveer de helft van de scheepvaartongevallen een recreatieschip betrokken is. Vorig jaar registreerde Rijkswaterstaat 82 ernstige ongevallen waar een recreatieboot bij was betrokken, zoals een aanvaring. Daarnaast vonden er 560 minder ernstige ongevallen plaats met een recreatieboot.

Niet opletten
Volgens de politie worden veel ongevallen veroorzaakt door onachtzaamheid, onoplettendheid, onwetendheid en ondeskundigheid. “De grootste oorzaak van scheepsongevallen heeft toch veel meer te maken met nadenken bij wat je doet. Een groter aantal nautisch deskundigen op het water levert altijd voordelen op”, zegt Bouke Jansma, nautisch specialist bij de Landelijke Eenheid.

Vaarbewijs en praktijktoets
Specialisten van de politie zien dat er niet alleen op het gedrag van de bestuurder, maar ook op het gebied van regelgeving nog wel wat te verbeteren valt. “En dan heb ik het over zowel een uitbreiding van de vaarbewijsplicht als ook een praktisch examen of een praktische vaartoets”, zegt Jansma.

Lees het gehele artikel op de bron: RTL nieuws