’Pieperrace is voor Volendam een traditie om te koesteren’

Een haven vol oude schepen en een kade volgepakt met aandachtige toeschouwers. Iedereen schuifelt met een glimlach op het gezicht over de dijk. De eerste echt mooie dag van april valt gelijk met de Pieperrace en dat zorgt voor een fantastische beleving.

De 34e editie van de Pieperrace wordt aan elkaar gepraat door Kees ’Parre’ Tol. ,Ik heb absoluut geen verstand van schepen en ze kunnen mij van alles wijsmaken”, zegt het lid van de band de Flegmatieke Zonderlingen. ,,Er liggen hier gelukkig allemaal boeken met weetjes over schepen en daar haal ik al mijn informatie uit. Combineer dat met een flink portie humor en dan komt het uiteindelijk allemaal goed.”

Flauwte op klipper Nirwana

Net als vorig jaar geeft ook dit jaar burgemeester Lieke Sievers op zondag het startschot voor de boten. ,,Voor een zeilliefhebber als ik is dit natuurlijk helemaal prachtig. Het is zo’n geweldig lokaal evenement met een nationale, bijna internationale uitstraling. Het college heeft de ambitie om het havendijkje en het Slobbeland weer zo te ontwikkelen dat we het gevoel van de botters in de haven helemaal terug krijgen. Zodat het weer veel meer de uitstraling krijgt die bij de gemeente hoort.”

In totaal voeren er 55 schepen uit in verschillende categorieën. Bij de grote klippers was La Bohème als eerste terug in de haven van Volendam. Bij de grote tjalken won Hollandia en bij de kleine tjalken Stormvogel. Bij de aken was de snelste ZA1 De Jager en in de categorie visserij de HN 11 uit Hoorn. In de categorie overige schepen won Tresoor ZA3. ’Rooie Gerrit’ Portengen, ooit de initiatiefnemer van de Pieperrace, voer zijn laatste race. Hij neemt na 35 jaar afscheid.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Foto: Hajo Olij, voor meer foto’s van de Pieperrace: www.defotoboot.com

Kijk hier voor alle uitslagen

EOC
RVEN