Peter Swart winnaar van Westfrieslandprijs. ’Een eerbewijs voor de maritieme geschiedschrijving’

De vasthoudende manier waarop Peter Swart de band tussen een scheepswrak uit de achttiende eeuw in de Finse Golf en de stad Medemblik ’boven water’ kreeg, leverde hem zaterdag de Westfrieslandprijs op. Een eerbewijs voor de maritieme geschiedschrijving, aldus het Westfries Genootschap.

Toen vijf jaar geleden de Finse onderzoekers in West-Friesland contact zochten voor de mogelijke achtergrond van een scheepswrak, kwamen ze via regionaal archeoloog Michiel Bartels terecht bij Peter Swart, medewerker van het Westfries Archief.

Het was Swart die na veel spitwerk in de archieven ontdekte dat het schip inderdaad het fregat ’Het Huis te Warmeloo’ moet zijn geweest. Dat liep ook van stapel op een Medemblikse werf en was als begeleiding van een handelsvloot naar de Finse golf gevaren. Daar zonk het in 1715.

,,Het is geen toeval dat Peter een grote rol heeft gespeeld bij deze ontdekking, aldus voorzitter Jan Smit van het genootschap. ,,Peter weet heel veel af van zijn oude stad Medemblik.” Intussen heeft Swart ook al veel achterhaald over de bemanningsleden die de noodlottige reis in 1715 hebben meegemaakt.

Smit benadrukte dat de onderwaterarcheologie ook in de ogen van werelderfgoedorganisatie Unesco van groot belang is. Volgens experts liggen er wereldwijd drie miljoen scheepswrakken uit allerlei periodes op de zeebodem. ,,We weten dat er ook in de vroegere Zuiderzee nog heel wat wrakken liggen, die ook een directe band hebben met het verleden van de regio West-Friesland. Dan heb je bevlogen kenners zoals Peter Swart nodig om de betekenis daarvan te kunnen blootleggen.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees