Nieuws

Passie voor een oude Haastrechtse woonboot

EOC
FVEN

Het was spannend voor de Victoria Regia. De traditionele woonboot -cultuurhistorisch erfgoed uit Haastrecht- ligt sinds begin juli op de helling bij Museumwerf Vreeswijk. De nood was hoog nadat haar nieuwe eigenaar Guus Bening een lek in het scheepscasco ontdekte. Een jaar eerder nog was Guus -architect van beroep- enthousiast begonnen met het opknappen van de verwaarloosde woonboot waarop hij sinds zijn jeugd al verliefd is. De renovatie van de opbouw was een flink eind gevorderd maar na de enerverende ontdekking stopte hij alle werkzaamheden. ‘Zou alle moeite voor niets zijn geweest,’ vroeg Guus zich vertwijfelt af. Op de helling bij de Museumwerf brak het uur der waarheid aan: opknappen of afvoeren naar de sloop.

Tijdens het schoonspuiten van het onderschip onder hoge druk schoten de waterstralen dwars door het casco. Dat voorspelde niet veel goeds voor de opgebouwde IJsselaak. Nadat het schip was opgedroogd, bleek de wind/waterlijn een ware gatenkaas. Vervolgens vond inspectie plaats waarbij de dikte van de scheepshuid werd gemeten. Vol spanning wachtte Guus de resultaten af.

De minimale huiddikte moet 4 millimeter zijn. Maar wat bleek: buiten de probleemgebieden varieerden de waarden tussen de 44 en de 61. Het grootste deel van het plaatwerk verkeerde dus in goede staat! De Victoria Regia was te redden. Maar om het woonscheepje echt te laten zegevieren, moesten de wind/waterlijn en andere zwakke zones worden gerepareerd. De remedie: nieuw plaatwerk tegen het oude aan lassen, een prijzige aangelegenheid maar wel afdoende en gelukkig binnen Guus’ budget.

Solide
Opgelucht haalt Guus weer adem. Vol goede moed gaat hij verder waar hij was gebleven. De werkzaamheden worden slechts onderbroken om tijdens het lassen brandwacht te houden. De verwachting is dat de Victoria Regia drijvend en wel half september de helling bij de Museumwerf kan verlaten.

Guus’ werkzaamheden ogen solide. De inrichting zal eveneens gedegen worden aangepakt. Ter voorbereiding bestudeerde Guus vergelijkbare interieurs. Net als bij veel andere woonboten uit de jaren vijftig, bevatte de Victoria Regia kenmerken uit de jaren dertig zoals paneeldeuren, glas-in-loodramen, een Bruynzeel keuken met wit en geel tegelwerk met een zwarte bies. Guus heeft deze elementen zoveel mogelijk bewaard om later weer toe te passen.

Tekst en foto’s: Cisca de Ruiter, Museumwerf Vreeswijk