Palmhoutwrak bevatte ook een erotische poederdoos

Drie jaar lang bogen onderzoekers zich over de edelmetalen voorwerpen die uit het ondertussen beroemde 17e eeuwse Palmhoutwrak werden opgedoken. Een van de mysterieuze voorwerpen is de ovalen doos, die vermoedelijk een poederdoos is. Met Cupido en Venus op de ene kant en Leda en de zwaan aan de andere kant van de  vergulde messing poederdoos, kan best gesproken worden van verhulde erotiek, vertelt Corina Hordijk van museum Kaap Skil waar de poederdoos te zien is. “Het is een waanzinnige vondst voor Texel, voor het museum, maar ook voor de wereld. Er is nog nergens een gelijke poederdoos gevonden tot nu toe. Niemand anders dan de laatste eigenaar had het nog aangeraakt.”

“Er zijn tientallen edelmetalen objecten gevonden in het Palmhoutwrak,” vertelt Tonny Beentjes, onderzoeker en docent metaalconservering bij de Universiteit van Amsterdam. “Gouden knopen, een handwarmer, schaaltjes, ze hebben verschillende geografische herkomsten. Sommige voorwerpen lijken Ottomaans, anderen Zuid-Duits, Nederlands of Engels. Eigenlijk zijn deze objecten een soort tijdcapsules, er kan heel veel informatie op of onder de oppervlakte zitten.”

Laagje goud
Over de poederdoos vertelt Beentjes: “Hij is rijk en zwaar uitgevoerd, en hij sluit goed af. Helaas is de doos vastgeroest en kan hij niet meer geopend worden. Het object is te groot voor een tabaksdoos, vandaar dat we vermoeden dat het een poederdoos is. Jammer genoeg zat er al een gat in toen hij boven water kwam, dus de inhoud ervan is waarschijnlijk weggespoeld. Het heeft bovendien eeuwenlang in een agressieve omgeving gelegen. Eigenlijk is het alleen nog maar corrosie met een laagje goud.”