Palingaak uit Heeg weer terug in Nederland, hierna naar Denemarken?

Korneliske Ykes II, de palingaak uit Heeg die op bezoek was in Londen, is maandagnacht in Scheveningen aangekomen. De aak was zaterdag uit Londen vertrokken, maar via Oostende gevaren. Komend weekend bezoekt het schip het Dutch Wooden Boat Festival in Den Helder. Dinsdag moet de palingaak weer thuiskomen in Heeg. Schipper Maarten Stuurman heeft al een nieuw doel voor ogen: zeilen naar Denemarken.

De Korneliske Ykes II is een reconstructie van een aak die in de jaren dertig is gebruikt als vrachtschip. Sinds 15 juni was de aak naar Londen. Het schip is daar door de Tower Bridge gevaren. De bemanning heeft in Londen onder meer een krans gelegd voor bemanningsleden die in het verleden omgekomen zijn op palingaken. Volgens de bemanning was het een emotioneel moment.

Bezoek aan het stadhuis
In het stadhuis van Londen zijn de bemanningsleden, bestuursleden van stichting De Palingaak en vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang Heeg door sheriff Liz Green ontvangen. Voorzitter Johan van der Velde van het dorpsbelang heeft een eigendomsbewijs van het schip en een foto van het originele schip aan de sheriff overhandigd.

Verder heeft schipper Maarten Stuurman een presentatie gehouden op het wereldcongres van de Sustainable Eel Group over de historie van de palinghandel op Londen, over het leven aan boord, de bouw van de Korneliske Ykes II en de reis fan de palingaak naar Londen. Veel deelnemers van het congres brachten vrijdag een bezoek aan het schip.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Foto: Palingaak London op Facebook

RVEN
EOC