Palingaak Korneliske Ykes gaat naar Londen

Voor het eerst na 80 jaar steekt er weer een palingaak -met levende paling aan boord- het Kanaal over naar de voormalige Dutch Mooring aan de Theems, vlakbij de London Tower Bridge. Op 15 juni gooit de Korneliske Ykes II de trossen los voor een drieweekse reis: naar Londen en weer terug naar Heeg.

Palingaak zeewaardig?
Vroeger zeilden drie mannen de aak op een kompas naar de overkant, volgeladen met 15 tot 20 ton levende paling in de bun. Tegenwoordig denken we dat dat anders moet. De veiligheidseisen zijn strikter geworden en drie mannen vinden we veel te weinig. Voor de zeereis moet ze nog extra uitgerust worden met zeereling, waterdichte luiken, AIS, navigatieverlichting, stoomlicht, nieuwe kabel in de mast, radarreflector, plotter, elektrische kookplaat en generator. Naast de aanvullingen aan de aak, zijn er reddingsvesten, een reddingsvlot, lifelines, een set noodsignalen, zoeklichten, brandblussers, een klassieke bijboot, reserve-onderdelen en gereedschap nodig. Een behoorlijk investering, waarvoor bijdragen zeer welkom zijn. En, de juiste certificering moet voor elkaar worden gemaakt.

Waarom nu naar Londen?
Jan Willem Hoorn, voorzitter van Stichting De Palingaak, licht die keuze toe: ‘De tijd is nu rijp om ermee naar Engeland te varen. Organisatorisch zijn we er klaar voor en een flink aantal vrijwilligers heeft inmiddels ervaring opgedaan als schipper en maat op de aak. We merken ook dat de paling in de belangstelling staat en er is van 25 tot en met 27 juni een congres van de Sustainable EEL Group in Londen. Dit congres gaat over duurzame palingvisserij en chairman Andrew Kerr kijkt er erg naar uit om opnieuw een palingaak te mogen begroeten, die afmeert aan de Dutch Mooring. Allemaal goede redenen om na 80 jaar de verbinding met Londen weer te zoeken.’

Lees het artikel op de bron: Watersport TV

Of lees het uitgebreide artikel in de “Spiegel der Zeilvaart” nr. 2, maart 2019.

Foto: SkyDrone Sloten/ Jelte van der Meer

.Een filmpje uit 1931 van de Eelmen in London

EOC
RVEN