Overwinnaar van roest.

Eind juni 2019 demonstreerde de Museale Schuitenhelling hun kunnen tijdens Victorie Sail te Alkmaar, tevens de reünie van de LVBHB. Een deel van de historische werktuigen werd op een ponton gezet, waardoor een drijvende scheepswerf ontstond. Het geheel werd naar het Victoriepark gesleept en afgemeerd, pal voor het prachtige beeld dat door de Alkmaarders Victorientje genoemd wordt.

Als thema namen we het boek van scheepsbouwmeester Nicolaas Witsen uit 1671, “Aloude en hedendaagse scheepsbouw”. En in die gedachte maakten wij, naar een oude foto van rond 1927, een tekening, om daar een hedendaagse reconstructie van te maken. Met oude werktuigen vormden wij de platen en knipten het materiaal. Lassen gebeurde met de LT 1 van Smit Nijmegen (de eerste houten lastransformator die in Nederland gebouwd werd, in 1926). Het materiaal van de schuit, hedendaags roestvrijstaal (INOX). Er word regelmatig gevraagd, waarom INOX en niet in aluminium? Het antwoord daarop is dat ook het soortelijk gewicht van INOX, gelijk is aan staal.

Tijdens het evenement konden we de romp in elkaar zetten maar afbouwen zou nog vele manuren vergen. Inmiddels vordert de bouw en het wordt met recht een plaatje. Eind juni van dit jaar vieren wij in Langedijk KOOLSAIL 2020. Naar verwachting is de VICTOR-INOX dan klaar.
VICTOR betekend in het Latijn OVERWINNAAR en INOX, inoxydable, is bestand tegen roest.

U bent van harte welkom van 18 tot en met 21 juni, in het Waterrijke Langedijk.