Oudste zeilschip ter wereld even onder zeil: USS Constitution

De USS Constitution verliet vrijdag 29 oktober zijn ligplaats in de Charleston Navy Yard voor een korte cruise in de haven van Boston. CBS Boston meldt dat het schip een saluutschot van 21 kanonnen heeft afgevuurd terwijl het 120 nieuw opgeleide cadetten vervoerde. De matrozen zijn onlangs geselecteerd om door te stromen naar de rang van onderofficier.

Tijdens de korte cruise zette de bemanning de drie marszeilen van het schip, voor het eerst sinds 2012. Als onderdeel van de Navy’s Heritage Week Training verbleven de matrozen aan boord van het schip, ’s werelds oudste oorlogsschip.

USS Constitution, ook bekend als Old Ironsides, is een driemaster fregat met een houten romp van de Amerikaanse marine. Het is het oudste schip van welk type dan ook dat nog drijft. Ze werd te water gelaten in 1797, als één van de zes fregatten die door de Naval Act van 1794 waren gebouwd.

Tegenwoordig ligt de Constitution afgemeerd aan pier 1 van de vroegere marinewerf in Charlestown, aan het einde van de Freedom Trail. Het schip is gedurende het hele jaar open voor bezoekers. Op de wal is er een particulier museum betreffende de geschiedenis van het schip.

De Constitution wordt bemand door 60 officieren en matrozen, die alle in actieve dienst zijn bij de United States Navy. De bemanning geeft rondleidingen, onderhoudt het schip, geeft lezingen voor scholieren en neemt deel aan officiële plechtigheden.