Oude vissersschepen uit Kampen gaan traditioneel vissen.

Vrijdag 15 oktober vertrekken 3 oude zeilende visserschepen uit de Visserijhoek Buitenhaven Kampen richting Workum in Friesland. Het zijn de botter KP32 en de zeeschouwen ST16 en LE44. Zij doen mee aan de Visserijweek die al voor de 48e keer wordt georganiseerd. Een week lang hebben de deelnemende zeilende visserijschepen ontheffing op het het IJsselmeer om met snoekbaarsnetten of een kuilnet zeilend te vissen.

Een week lang alles onder zeil en zonder motor. Dus havens in en uit en natuurlijk de netten zeilend schieten en zeilend weer binnenhalen. Een vak apart en mooi dat een eeuwenoude techniek op deze manier uitgeoefend wordt en daarmee behouden. Deze oude visserijtechnieken staan nu al een aantal jaren op de immaterieel erfgoedlijst. Dit jaar vissen maar liefst 24 schepen mee tijdens dit grootste “visserij onder zeil” evenement van ons land. Waaronder dus onze 3 Kamper visserijschepen. De mannen van de ST16 vissen dit jaar voor de 24e keer mee. De LE44 ligt nu nog op de Botterhelling op de Koggewerf voor reparatie. De KP32 en de ST16 gaan vissen met snoekbaarsnetten en hopen veel snoekbaars, rode baars of IJsselmeerbot te vangen.

De laatste jaren vangen ze steeds meer Chinese wolhandkrab in de netten die helaas veel schade aan de netten maken. Alle gevangen vis en krab wordt verkocht en welk schip de hoogste besomming heeft wint de eerste prijs. De KP41 en de ST16 hebben ooit al een keer gewonnen en de LE44 die altijd met een kuilnet vist al meerdere keren. Alle drie hebben ook wel eens de kanjerprijs gewonnen of de prijs voor het best verzorgde vissersschip. Hopenlijk komt er dit jaar weer een prijs naar Kampen.

Lees het gehele artikel op de bron: Brugnieuws

Afbeelding: De ST16 verlaat de haven van Workum in 2016, © WvD