Oud scheepswrak spoelt aan op Terschelling

Bij paal 10 aan de Noordzeekant op Terschelling is woensdagmiddag dankzij de storm Ciara een oud scheepswrak aangespoeld. Dat het wrak oud is valt te zien aan de houten romp met houten pinnen, waarmee de balken bij elkaar worden gehouden.

,,Het kan wel om een exemplaar van 250 jaar oud gaan’’, zegt Hille van Dieren van het Wrakkenmuseum op het eiland. Hij was er als de kippen bij toen hij hoorde over het wrak. ,,Er spoelt wel vaker wat aan, maar meestal is dat dan een enkele balk of een ander stuk hout. Het gebeurt niet vaak dat zo’n groot deel losgeslagen worden en in z’n geheel aanspoelt.’’

Het stuk is op zijn minst acht meter lang. ,,En het heeft zeker wel een gewicht van vijf ton’’, gaat Van Dieren verder. Wat ermee gaat gebeuren? De politie heeft de locatie samen met de gemeente afgezet en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is ingeschakeld. ,,We houden het wrak goed in de gaten’’, vertelt burgemeester Bert Wassink. ,

Jutters hebben het oude wrak echter al gesloopt. Hille van Dieren is daar slecht over te spreken. Volgens hem is het erg jammer.

Hille van Dieren kan van alles vertellen over het scheepswrak. “Ze hebben hem behoorlijk gesloopt. Dat is jammer, want er zitten prachtige rondingen in. Dat kun je nog zien aan de spanten. Een deel ervan is overnaads gebouwd, een deel ligt als dakpannen over elkaar heen. Dat is een hele oude bouwwijze. Het is ook enorm zwaar gebouwd, heel dik ook. Hij was in elkaar gezet met houten pennen. Het eikenhout werd doorboord en men sloeg er zo’n pen in. Pas later deed men dat met ijzeren of koperen pennen.”

Van Dieren vindt het erg jammer dat het scheepswrak niet meer heel is. “Voor mij is dat hartstikke jammer. Toen die jongens met een hoogwerker klaar stonden om het uit elkaar te trekken, zei ik: wat wil je daar nu mee? Ze zeiden: we maken foto’s en zette ‘m op de camping wel weer in elkaar. Maar dat is onmogelijk, die pennen krijg je nooit meer in die gaten. Het is zo zonde. Het had in één keer opgepakt moeten worden en deskundigen erbij moeten halen.”