Nieuws

Opnieuw restauratie voor botter ZS13 door zwam

EOC
FVEN

ZWARTSLUIS – Het is een terugkerend probleem voor de Sluziger botter ZS13: zwam, oftewel een schimmel die het eikenhout aantast. Momenteel werken een kleine 25 vrijwilligers aan een ‘deelrestauratie’ van de oudste nog varende botter van Nederland, om zo het schip vóór de start van het nieuwe vaarseizoen weer gereed te hebben.

De bestrijding van zwam is een doorgaand proces, vertelt Richard van den Berg, die de renovatie leidt bij zijn restauratiebedrijf Richie’s Allround in Zwartsluis. “Een eindeloos verhaal. Ik weet nu al dat het volgend jaar weer moet gebeuren. Het komt door het weer in Nederland; weinig vorst, een hoge luchtvochtigheid. Ook is de voortplantsnelheid van de zwam hoog. Het enige wat je er aan kan doen, is de aangetaste delen vernieuwen en de rest isoleren.”

En dat is wat Van den Berg en de vrijwilligers sinds december aan het doen zijn op het Sluziger bedrijventerrein. Om de zaterdag werken gemiddeld vijf restaurateurs aan het ruim 150 jaar oude schip. Het hout van onder andere de achterdoft, staande doft en vier boeiboorden moet vervangen worden. In totaal schat Van den Berg in dat het om 2 procent van de 13 tot 16 ton wegende boot gaat. Eind april moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Vrijwilligers
Stichting Zwartsluizer botter ZS13, die het schip in eigendom heeft, kan voor het werk en varen extra vrijwilligers gebruiken. “De stichting viert over een paar jaar haar twintigjarig jubileum”, vertelt Van den Berg, die zelf al 33 jaar bij de ZS13 betrokken is. “Vrijwilligers die toen vijftig waren, zijn nu dus zeventig. Vandaar dat we een oproep doen voor nieuwe vrijwilligers; mensen die het leuk vinden om aan een schip te werken of te varen tijdens evenementen of tochten. We hebben daarvoor ook een eigen zeilopleiding.”

Varend monument
Van den Berg benadrukt hoe belangrijk het is om de ZS13 onder zeil te houden. “Het is het laatste overblijfsel van het vissersvlootje uit Zwartsluis. Het schip voer hier tussen 1930 en 1960. Het is een varend monument, er varen nog maar 43 botters in Nederland. Dat alles maakt de ZS13 uniek. Maar ook het uitoefenen van de oude ambachten die daarbij horen, is belangrijk. Anders sterven deze uit.”

Lees het gehele artikel op de bron: De Stads Koerier