Opgeknapte baggermolen in Medemblik is virtueel te bezoeken

Het Nederlands Stoommachinemuseum haalde vorig jaar de Vooruit uit het water voor een flinke opknapbeurt. Het resultaat is vooralsnog alleen online te zien. De Vooruit kwam in 2005 met baggerbak in de haven van het Stoommachinemuseum te liggen, nadat hij in 1991 na een halve eeuw baggeren uit de vaart was genomen. Er werd geschuurd, geschilderd, gelast, gereviseerd, gerestaureerd en op veiligheid gekeurd. Dankzij het werk van vrijwilligers werd de Vooruit niet alleen behouden, maar in 2009 zelfs weer onder stoom gebracht. Sindsdien is op stoomdagen de baggermolen van buiten, binnen en in beweging te zien.

Vorig jaar werd de Vooruit op 4 juni voor een grondige restauratie uit de haven getild. Slechts een handjevol mensen mocht daar getuige van zijn. Nu de baggeraar terug is, kan bezoek nog steeds niet benedendeks ontvangen worden. Daarom werd een virtueel bezoek mogelijk gemaakt.

Een coronagerelateerde subsidie van de Samenwerkende Maritieme Fondsen stelde de vrijwilligers in staat om met Omni VR vier virtuele producten te ontwikkelen. Eén van deze Virtuele rondeleidingen kan je hieronder bekijken. Drie zijn te vinden op www.stoommachinemuseum.nl/nsm-virtueel. Het vierde is een e-learningmethode voor vrijwilligers over de bediening van de baggermolen.

Het Stoommachinemuseum verwacht vanaf 9 juni weer bezoek te ontvangen op locatie, maar tot die tijd zijn online een 360 gradenvideo en een virtuele rondleiding door de Vooruit te bekijken. Voor kinderen is een tour met opdrachten gemaakt.

Bezoek hier het Stoommachinemuseum in Medemblik