Nieuws

Oostende investeert in de toekomst van museumschip Mercator

FVEN
EOC

Aan boord van de Mercator zullen de laatste week van april werkzaamheden uitgevoerd worden. De ra’s worden verwijderd, net als een groot deel van het tuigage dat zijn levensduur heeft bereikt en moet worden vernieuwd. Daarna start de productie van het nieuwe tuigage en de rondhouten om die in het voorjaar van 2024 terug te plaatsen. Om deze werken uit te voeren zal het zeilschip tegen de kade van het Jan Piersplein gelegd worden. Na de ingrijpende onderhoudswerken aan de Amandine, investeert Stad Oostende dus opnieuw in haar maritiem erfgoed.

Voor de renovatie werd gekozen om stalen ra’s in plaats van houten ra’s te plaatsen waardoor de levensduur wordt verlengd van 20 naar 50 jaar. De stalen ra’s zien er exact hetzelfde uit als de huidige houten ra’s en zijn goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. De stalen ra’s zijn ook perfect inzetbaar om het schip onder zeil te brengen, mocht dit ooit opnieuw gebeuren.

Het gaat om de bovenmarsra, bramra, grote giek, grote gaffel, bezaan giek, bezaan gaffel en de bramsteng. Ook al het touwwerk met blokken zal worden vernieuwd. De kosten voor alle werken samen worden geraamd op 500.000 euro, waarvoor de stad steun krijgt van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Aan boord van de Mercator kan je de geschiedenis van de driemaster ontdekken. Het is een beschermd monument en wellicht het bekendste schip van België, met elk jaar meer dan zeventigduizend bezoekers.

Burgemeester Bart Tommelein: “Als de Stad aan Zee hechten we zeer veel waarde aan ons maritiem erfgoed. Na de ingrijpende onderhoudswerken van de Amandine, investeren we nu op een duurzame manier in de Mercator, één van de meest iconische landmarks in Oostende. Het schip moet hiervoor zijdelings aan de kade gelegd worden, wat ooit ook de oorspronkelijke positie is van de Mercator.”

Geschiedenis van de Mercator
De barkentijn Mercator is ontworpen door de poolreiziger Adrien de Gerlache als opleidingsschip voor de koopvaardijvloot. Het werd in Leith, Schotland gebouwd en te water gelaten in 1932. Behalve een schoolschip, was de Mercator varende ambassadeur op wereldtentoonstellingen en plechtigheden en nam het deel aan zeilwedstrijden. Het schip werd in 1943 opgeëist door de Britse Admiraliteit. Het voer daarna onder Britse vlag en werd gebruikt als basis (Submarine Depot Ship) voor Britse duikboten. Tussen 1951 en 1960 werd de Mercator gebruikt als opleidingsschip en nam het schip deel aan drie zeilraces.

Museumschip
Vanaf 1961 is het schip ingericht als museumschip, en vanaf 1964, naar aanleiding van de feestelijkheden rond 1000 jaar Oostende, ligt het in de jachthaven voor het stadhuis van Oostende. Het schip maakt dan nog enkele trips, o.a. naar Antwerpen, de eigenlijke thuishaven, maar ligt sinds 1965 bijna ononderbroken in Oostende. Het schip werd door het Vlaams Gewest als beschermd monument verklaard op 24 september 1996 en gedeeltelijk gerestaureerd tussen 1999 en 2000.

Lees het gehele artikel op de bron: Tommelein