Nieuws

Ook in ‘kleine’ chartervaart en pleziervaart kan houtrot voorkomen, ze worden niet gekeurd

EOC
FVEN

Het ongeluk op 31 augustus waarbij een 12 jarig meisje omkwam heeft veel los gemaakt. De oorzaak was volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid houtrot. Het onderzoek door de politie gaat nog maanden duren en kan eventueel leiden tot een rechtszaak. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) heeft naar aanleiding van het ongeluk de gegevens van alle 249 schepen in de bruine vloot opgevraagd. Daarbij bleken 39 zeilende passagiersschepen te zijn die niet alle certificaten in orde hadden. Het overzicht is niet bekend gemaakt, maar er gaan inmiddels lijstjes rond waar ook verschillende schepen op staan die niet langer in de chartervaart actief zijn, of al enkele jaren geleden naar het buitenland zijn verkocht. ILT heeft al deze schepen aangeschreven dat ze niet mogen uitvaren.

Inmiddels heeft ILT aangegeven dat ongeveer de helft van de 39 schepen hun certificaten weer in orde. In sommige gevallen moest alleen nog een foto of rekening van een aanpassing worden verstuurd voor het in de meeste gevallen verlopen tuigage certificaat.

Schepen die met meer dan 12 gasten varen moeten om de 2,5 jaar hun tuigage certificaat vernieuwen, om de 5 jaar het mast certificaat, en iedere vijf jaar het Certificaat van Onderzoek. Daarvoor moeten veel zaken worden goedgekeurd. Daarnaast zijn er nog een 5 tal deel-cerificaten op het gebied van brandblussers, elektra, zwemvesten en meer. De grote vraag in de bruine vloot is dan ook hoe het mogelijk is dat de houtrot niet tijdens keuringen of onderhoud is opgemerkt.

Pleziervaart en ‘kleine’ chartervaart kennen geen tuigage keur
Schepen die met 12 of minder personen varen en groter zijn dan 20 meter, of die een blokvolume hebben van meer dan 100 m3 hoeven alleen een Certificaat van Onderzoek te hebben, waarbij helmaal niet naar tuigage of mast wordt gekeken. Schepen kleiner dan 20 meter die met 12 of minder passagiers varen hoeven helemaal geen keuring te ondergaan.

Bij schepen die niet als passagiersschip gecategoriseerd staan (dus minder dan 12 passagiers herbergen), zijn er geen tuigage-certificaten nodig. “Uiterst onverantwoordelijk,” aldus zowel mastenmaker Piet Blaauw als keurder Robin Hoekstra in Zeilen, “Omdat in een skûtsje of botter waar met minder dan twaalf passagiers gevaren wordt net zo goed houtrot kan voorkomen.” Veel van deze ‘kleinere’ historische schepen zijn in de woonsector beland of worden alsnog gecharterd. Dit is bevestigd door ILT.

De Vereniging voor Beroepschartervaart BBZ heeft normen opgesteld voor het onderhoud en controle van rondhouten. Hier kan je deze branchenormen downloaden

Afbeelding: houtrot, Foto: BSC, Robin Hoekstra