Nieuws

Onderzoek naar ondergang koopvaarder Van Imhoff

EOC
FVEN

Bijna tachtig jaar na dato komt er een onderzoek naar de ondergang van de Van Imhoff. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) verdiept zich in de toedracht en nasleep van deze scheepsramp. Het Nederlandse koopvaardijschip werd op 19 januari 1942 door een Japans vliegtuig gebombardeerd. Meer dan 400 Duitse burgers kwamen om het leven.

De Nederlandse bemanning en bewakers verlieten het zinkende schip. De 477 Duitse burgergeïnterneerden in het scheepsruim lieten ze achter. Meer dan 400 van hen kwamen om. Deze burgers waren sinds mei 1940 vanwege hun Duitse afkomst in Nederlands-Indië geïnterneerd. Het was de bedoeling hen vanwege de verwachte Japanse aanval op Nederlands-Indië naar interneringskampen in Brits-Indië te brengen.

Rol Nederlandse staat
Het historisch onderzoek gebeurt op verzoek van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie. Het richt zich onder meer op de periode van internering, de scheepsramp zelf en de nasleep voor de nabestaanden. Ook de rol van de Nederlandse staat wordt onderzocht.

Indrukwekkende documentaire
In december 2017 werd de driedelige documentaite ‘Over de ondergang van de Imhoff’ van de regisseurs Dick Verkijk en Kees Schaap uitgezonden op BNNVARA. Deze documentaire is gebaseerd op de reportage die Verkijk in 1965 maakte voor de VARA-nieuwsrubriek Achter het Nieuws. Het bestuur van de omroep vond deze reportage ’te gevoelig om uit te zenden’. Het werk van Verkijk bleef ruim vijftig jaar op de plank liggen.

De driedelige documentaire Over de ondergang van de Imhoff is terug te kijken op NPOStart.

Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nederland

Afbeelding: BNN/VARA