Onderzeeboot Tonijn 25 jaar in Marinemuseum Den Helder

Hij is niet te missen voor wie wel eens in Den Helder de boot naar Texel pakt. De Tonijn, zoals de onderzeeboot heet die naast het Marinemuseum ligt, trekt daar al 25 jaar bekijks. Afgelopen weekend vierde het museum deze mijlpaal van de boot die als ultiem reclamebord dient.

Het schip kwam in 1966 in dienst van de Marine en ging na 25 jaar met pensioen. Sindsdien heeft het de rol van publiekstrekker op zich genomen.

“Het was het allereerste schip waar ik als 18-jarige matroos op terecht kwam”, vertelt vrijwilliger Peter Penders. Hij geeft sinds twee maanden rondleidingen op de Tonijn. “Dit voelt echt als thuiskomen. Je ruikt nog licht de diesellucht. Dat is thuiskomen. En dan mag ik ook nog verhalen vertellen over mijn eerste marinehuis.”

Slingerbakken
Zijn collega Govert Leeuwenborgh heeft kort op de Tonijn gewerkt en langere tijd op zusterschepen: “Het waren fijne schepen, maar wel vreselijke slingerbakken”, vertelt hij aan boord. “Je had alleen een klein kastje om wat spullen op te bergen. Dan leer je dat je een onderbroek aan vier kanten kunt dragen.”